top of page
  • onaplomacat

Nel Martí recull en un llibre tota l’obra assagística de Joan Timoner Petrus

Joan Timoner i Petrus

Nel Martí

El Gall Editor, 2023

Nel Martí (Ciutadella, 1967) acaba de publicar un nou llibre, dedicat a l’assagista i poeta menorquí Joan Timoner i Petrus (1910-1997).


Timoner i Petrus (1910-1997) és un dels intel·lectuals i poetes menorquins més importants del segle XX. La seva obra, en prosa i en vers, es caracteritza per la vindicació de la menorquinitat, de la llengua catalana i del paisatge de l'illa. Durant el debat estatutari de la Segona República defensà un menorquinisme pancatalanista, de vinculació estatutària de Menorca amb Catalunya dins una hipotètica federació o confederació espanyola.


El present treball, titulat Joan Timoner i Petrus. Aproximació a l'obra de l'assagista polític, filòleg, poeta, músic i paisatgista menorquí (El Gall Editor, 2023), és una aproximació a la persona i l'obra de Joan Timoner i Petrus. Inclou una biografia exhaustiva i una compilació completa de la seva obra com articulista, músic i poeta. Es recullen cinc-centes setanta-sis referències d'articles i poemes editats en publicacions diverses, es fa una selecció antològica dels seus treballs (amb catorze articles i vint-i-quatre poemes) i s'inclouen els setze poemes, pràcticament desconeguts, que no formen part de l'única publicació poètica pròpia, L'Illa d'argent (1977).


Nel Martí, nom hipocorístic de Joan Manel Martí i Llufriu, és professor i escriptor. Llicenciat en Ciències Biològiques per la Universitat de Barcelona i professor de Matemàtiques a l’Institut d'Ensenyament Secundari M. Àngels Cardona i Florit de Ciutadella (Menorca). Ha estat conseller de Cultura i Educació del Consell Insular de Menorca (2006-2007) i diputat del Parlament de les Illes Balears (2011-2019). Actualment, és membre de l’Institut Menorquí d’Estudis i president de l’Observatori de la Infància i la Família de Menorca. Entre les publicacions dels darrers anys hi trobem l'any 2021 'El somni menorquinista' (Lleonard Muntaner Ed.), un assaig sobre els antecedents i aspiracions del menorquinisme polític al llarg de la història, i el 2022 'Reinventar-nos per ser un (nou) país' (Nova Editorial Moll) sobre el Congrés de Cultura Catalana a Menorca.

bottom of page