top of page
Writer's pictureFrederic Melis

Missatgers (de l'aire)



Seria fenomenal poder submergir-se en el petit cosmos que representa cada pintura, cada quadre, cada litografia, cada melodia, cada creació. Però també és formidable que cada pintura, cada quadre, cada litografia, cada melodia o cada creació resulti gairebé indesxifrable. Tret de missatges explícits o simplistes, és clar que només podem accedir als significants i significats parcialment. Des d'angostes encletxes, petits ulls de bou que, com a dreceres interpretatives, ens acosten a cada obra i, com hem dit, a l'univers que representen. I és que no sé de quina altra manera podríem ordir una connexió personal amb el que s'està contemplant, ja que mai no coneixerem totes les implicacions i referents que intervenen en la representació d'aquestes realitats que alguns anomenen, també, art.



Poc més o menys això era el que cavil·lava davant de les set creacions que conformen la mostra 'Missatgers (de l'aire)' de José Manuel Menédez Rojas (Palma, 1958) exposades a la Galeria Marimón de Ciutat.



Baixant a l'anàlisi més completa de l'obra exposada, la relació de les criatures representades per Menéndez-Rojas, emergeixen i cobren sentit només entre l'atmosfera retinguda en cada tela. Així, cada una d'elles adquireix presència entre el context i l'espai, aquest contínuum on han estat situades. El conjunt resultant, figures i atmosferes idealitzades, una paleta tendent a colors freds i unes superfícies amb subtils relleus i textures, són un llenguatge ben distintiu i part de l'empremta característica de l'autor.



Un element, possiblement més tècnic i que m'ha resultat interessant, és el detall i concreció de determinats elements. Em vull referir a les mans, els pits i els ulls en algunes de les representacions de la figura humana. Cada un d'aquests elements, quan convé, quan toca, es situa enfocat en diferents plans, creant una seqüencialitat visual que afegeix dimensió i complexitat a la composició. En la meva opinió, aquest efecte d'aprofundiment no només enriqueix la composició visualment, sinó que aporta una narrativa implícita, guiant l'espectador i convidant-lo a explorar i endinsar-se entre escletxes i ulls de bou cap als universos de cada una de les pintures exposades.


La riquesa narrativa de cada obra exposada, brinda l'oportunitat d'explorar universos emocionals i conceptuals a través dels nostres propis ulls de bou. Tot això fa que la visita, per enriquidora, resulti altament recomanable.




Comments


bottom of page