top of page
  • Writer's pictureToni Rotget

La invenció de la solitud


Paul Auster

El Balancí, 369

Edicions 62. Barcelona 2000

Traducció de Marc Rubió


Aquest llibre està dividit en dues parts: la primera es titula Retrat d'un home invisible i ens descobreix el misteri d'un assassinat ocorregut en la família seixanta anys abans. Un episodi torbador que podria explicar el caràcter fred i distant del pare mort.


Auster començà a escriure La invenció de la solitud a partir de la mort del seu pare, un matí de gener de 1979. Immers en una solitud que li permet parlar d'ell mateix a través del record. L'autor passa comptes i fa balanç de la seva relació amb el pare. La segona part del llibre és titulada: El llibre de la memòria on Auster encadena la reflexió sobre el seu paper de fill amb la seva pròpia paternitat.


Precisament aquest lligam entre la novel·la i l’autobiografia fa que La invenció de la solitud ens convidi a una reflexió emocionada sobre les relacions entre la memòria i l’escriptura.


En la meva modesta opinió Auster aconsegueix un objectiu primordial: que el mateix lector sigui el protagonista del relat. Ho assoleix d'una manera tant magistral i hàbil que encara ara, després de molts temps d'haver llegit aquesta novel·la, em deman si l'autor no tenia alguna informació de la meva vida privada, sobre tot per la quantitat de detalls importants que descriu Auster en el relat i la vida privada del lector.


Un llibre molt recomanable.


Paul Auster és poeta, novel·lista, guionista i director de cinema. És autor, entre d'altres, de les novel·les: Mr. Vértigo, Palau de la Lluna, El llibre de les il·lusions, Leviatan, Bogeries de Brooklyn, La nit de l'oracle, Viatges per l'Scriptorium, El País de les darreres coses.


Toni Rotget, Comunicador

bottom of page