top of page
  • Writer's pictureJosep A. Calvo

L’humor subtil i la crítica intel·ligent del llibre RESvolució de J. A. Mendiola

RESvolució

J. A. Mendiola

Lapislàtzuli Editorial

RESvolució de J. A. Mendiola és un seguit de vinyetes i dibuixos que ens conviden a pensar una vegada i una altra. El llibre ha aparegut al mercat de la mà de Lapislàtzuli Editorial (setembre 2023), amb un pròleg magnífic de Biel Mesquida. Per cert, aquest pròleg és un convit a l’exploració del llibre d’allò més encertat. En vull destacar l’apartat VI quan diu «És un humorista? És un crític? És un grafiter de l’estat de les coses? És un moralista? És un revelador? És un torracollons? És un retratista? És un explorador del banal? És un entomòleg? És un funambulista? És un tendre? És un insurgent dels no-resos?» (pàgines 12 i 13).

No parl estrictament de la lectura del llibre, perquè els textos són breus o inexistents en algunes vinyetes, és a dir, en realitat s’autoexpliquen ben totes soles, sense necessitat d’un text complementari. A tall d’exemple, hi trobam la mà que surt d’un nigul fent un gest groller (pàgina 93) o la Terra passant per un embut (a la 107). Es tracta d’imatges molt clares del que pot representar la vida, sobretot per a la majoria dels mortals al nostre planeta i que poden desenvolupar interpretacions múltiples.

Són especialment dures les crítiques a la religió i a alguns dels escàndols que l’envolten. Una representació de Déu, des de dalt, diu «QUE NOOOO! APROPAR-SE ALS NINS NO ERA AIXOOOÒ» (pàgina 125).



Pens, com diu Biel Mesquida, que no cal llegir-lo aviat «RESvolució és un llibre que s’ha de mirar i llegir a poc a poc». A més, tampoc no cal començar per la primera pàgina. En realitat podem obrir el llibre per qualsevol de les seves pàgines i trobar-nos una perleta inesperada. De fet, podeu llegir i rellegir o gaudir i pensar en les imatges de RESvolució fent un joc d’atzar i aterrar a qualcuna de les propostes gràfiques que ens ofereix l’autor: «COMPLETAMENT A FAVOR DE LA TRANSPARÈNCIA. AIXÍ NO TE VEUEN QUAN ROBES» (pàgina 44) ens acompanya la imatge d’un polític (o tal vegada un ric) o aquesta altra «SI NO PODEU PAGAR L’ELECTRICITAT COMPRAU ESPELMES. TAMBÉ SÓN NOSTRES» (pàgina 36) amb una imatge similar.

Personalment, sempre m’ha agradat dibuixar, tot i que amb els anys, he anat abandonant aquesta curolla perquè el dia a dia sempre acapara la nostra atenció amb altres temes. Això no obstant, reconec que amb l’humor gràfic de RESvolució he recuperat records d’altres èpoques i m’he sentit a pler amb les «ocurrències», enteses com a idees enginyoses, agudes, que ens fan pensar, però també riure una estona. Cal agafar-se amb calma la realitat, sense deixar de ser conscients de les injustícies i desequilibris que presenta.

Per acabar, afegesc que, segons el meu parer, RESvolució és un llibre per compartir amb altres persones, perquè una sola proposta podria generar un debat ben intens en una vetlada entre amics. Per tant, no cal quedar-se només per a un mateix aquella vinyeta que ens ha agradat. Feis, no cal dir-ho, un exercici que vagi més enllà i compartiu-les, pensau, opinau i així sereu, potser més lliures. Encara que al llarg dels segles, no ens enganem, arrossegam les mateixes debilitats i contradiccions que avui en dia, Mendiola ens les presenta amb la mateixa vigència que ha caracteritzat sempre la condició humana.

RESvolució de J. A. Mendiola. Lapislàtzuli Editorial, 2023. Preu: 20,00€


Josep A. Calvo, professor i escriptor


SOMTEMPS

bottom of page