top of page
  • Writer's picturePau de Luis

'L’emperador o l’ull del vent' de Baltasar Porcel

'L’emperador o l’ull del vent'

Baltasar Porcel


Honoré Grapain i Gérard de Fleury foren uns dels presoners de Cabrera durant la Guerra del Francès. Anys més tard, Grapain es disposa a redactar unes memòries del captiveri, però topa amb nombroses dificultats per a publicar-les.

Així, durant els tretze capítols de la novel·la veim els esforços de Grapain per reproduir el tràgic episodi que visqueren els presoners francesos a Cabrera. Durant la narració de Grapain, però, veim com Fleury va eclipsant com a protagonista al narrador, que pretén escriure les seves memòries, però sembla que acabi fent les de Fleury.

Per tant, més que una crònica històrica en forma de novel·la, 'L’emperador o l’ull del vent' és una novel·la disseccionada, on es desgrana el procés de recopilació i publicació de les memòries que pretén escriure Grapain. D’aquesta manera, hi trobam cartes, converses, viatges… I entre tot això que domina l’obra, també es deixa entreveure a estones el testimoni esfereïdor i grotesc del presoner francès.

Com ja s’ha dit, el protagonisme de Gerard de Fleury és innegable, fins al punt que un dels temes principals de l’obra és l’estudi o la recerca de la personalitat d’aquest, en principi, gran heroi.

Amb això, veim com és una novel·la estranya, dominada pel dubte i la dicotomia, fins que arribam a l’epíleg, que lluny d’aclarir res, remata la ficció.

'L’emperador o l’ull del vent' és una novel·la enrevessada, tant per l’anormal estructura que presenta, com per l’estil de Porcel, marcat per l’adjectivació exagerada. Requereix concentració i paciència, és feixuga; tan feixuga com brillant.


SOMTEMPS

bottom of page