top of page
  • Writer's pictureJordi Vidal Reynés

Guillem Reynés Muntaner publica una biografia Jeroni Amengual Oliver


Amb el subtítol d’'El diari La Almudaina i el Saló Mallorca' Documenta Balear, a la seva col·lecció Menjavents, publica aquest acurat estudi sobre la trajectòria vital i professional de Jeroni Amengual Oliver (Palma, 1878-1946), que fou director del diari La Almudaina des de 1905 –substituí Miquel dels Sants Oliver- fins a 1946.


Jeroni Amengual era fill d’un dels socis que fundaren, el 1885, l’Estampa Amengual Muntaner, una impremta que feia treballs de tipografia, litografia i enquadernacions, a part de llibreria i papereria, una de les més importants de Mallorca, guanyadora de diversos premis a escala internacional.


En una Mallorca ensopida, l’impacte del regionalisme de Miquel dels Sants Oliver, director de La Almudaina durant set anys i mig, va ser molt gran. Però això no hauria de fer ombra a Jeroni Amengual, que el dirigí quaranta-un anys i mig preservant-ne la independència, malgrat patir dues dictadures.


Jeroni Amengual, periodista, llicenciat en Filosofia i Lletres, fou un dels primers impulsors del turisme a Mallorca, autor d’estudis com 'El problema de la emigración en Mallorca' (1905) i 'El abastecimiento de las subssistencias en Palma de Mallorca' (1910). Per altra banda, va ser promotor i empresari teatral, primer del Teatre Principal i després del Saló Mallorca, que fundà. Fou autor d’algunes peces teatrals i un gran nombre d’articles de premsa.


En la postguerra, el falangisme i el franquisme suposaren entrebancs a la seva obra. En primer lloc, indirectament el seu teatre, proscrivint l’ús del català. Després, el seu diari, fou sotmès a restriccions de paper que afavoriren la premsa del Moviment.


El llibre de Guillem Reynés Muntaner (Palma, 1942) s’estructura en tres grans capítols i conté un gran nombre d’il·lustracions. El primer apartat és de caràcter biogràfic: orígens familiars, anys de formació i maduresa; en el segon s'hi parla del teatre Saló Mallorca, les seves afeccions i la seva biblioteca particular; el següent capítol conté la transcripció de la correspondència de Jeroni Amengual amb escriptors, periodistes i polítics del seu temps. Un annex recull una selecció dels seus articles periodístics més significats.

SOMTEMPS

bottom of page