top of page
  • Writer's pictureJordi Vidal Reynés

El pregoner de Sal



Fa deu anys de la publicació del llibre Stopoètica, antologia literària de Salvador Bonet Fernández (Palma, 1963), un dels fundadors de la Nova Degeneració Poètica i de la seva revista POR, animador destacat de les vetllades líriques de l’Último Jueves, rapsode singular, descriptor de paisatges urbans i alhora pregoner de les festes de sa Calatrava de 2010, 2019 i de 2024, com a calatraví de soca-rel, a més de cofundador i antic director del Club d’Esplai de la barriada que l’ha vist néixer i que ja té trenta-cinc anys d’existència. Salvador Bonet ja havia participat en obres col·lectives com són 25 poetas en Mallorca (1993), 1r encontre de poetes mallorquins (1996), Poetes de Mallorca per la llengua (1999) i 15 años de poesía on the road (2011).


Stopoètica o recull de poemes antològics i altres proses inoblidables fou publicat el juny de 2014 per l’editorial Burgués de Holanda, dins la col·lecció “Los tulipanes son de Persia”. Incunable contemporani, hi trobam poesia, contes, dibuixos (artefectes), collages i articles diversos sobre art, literatura i societat, escrits inèdits o procedents de diferents revistes, fanzines i premsa local, obra signada de vegades amb heterònims (Abecasus i Fred Astèrix), una successió de somnis i insomnis a força de caminar tot fent passes inútils per culpa d’un canvi d’hora que el fa retrobar la fosca preciosa de la matinada. Salvador Bonet se desplaça així ingràvid a becoll de Sant Cristòfol pel carrer de Montision, escriu per saber que existeix, viatja i envia poemes postals des de geografies inspiradores. Adesiara, empès per les muses, a la seva obra també descriu la nostàlgia d’una infància perduda i retrobada a Palma o a s’Alqueria Blanca.


Aturem la poesia i canviem el rumb de les metàfores amb la lectura dels versos d’aquest nin de sal. Salvador Bonet és un nàufrag de tinta dolça a la font de la plaça de Sant Jeroni, un vertader costumista sentimental que porta el seu barri esvaït a la motxilla. “Sa Calatrava mon amour” és el seu poema més representatiu i el que s’enduria a una illa deserta:


Sa Calatrava és un poble envoltat

de ciutat per totes parts

 manco per la mar i qualque portaavions...


Aquest poema, recordem, va donar títol al llibre de Jaume Franquesa que publicà l’editorial Documenta Balear el 2010, l’etnografia d’un barri atrapat en la geografia del capital.

Σχόλια


bottom of page