top of page
  • Writer's picturePau de Luis

'El dia de la balena', de Melcior Comes

'El dia de la balena'

Melcior Comes

Univers


Sense que s’ho esperin, sense saber d’on ve i sense saber què n’han de fer, en Martí i el seu millor amic, en Bibi, troben una balena morta a la platja, que els encurioseix enormement.


Aquesta balena és una clara metàfora de l’adolescència que arriba sense avisar i que capgira la vida del protagonista. Des d’aquest moment, en Martí haurà de fer front a l’accident del germà d'en Bibi, al divorci dels seus pares, al seu primer contacte amb l’amor En resum, a totes aquelles coses de la vida adulta que fa no massa li semblaven llunyaníssimes.


La novel·la està ambientada a finals del segle XX al nord de Mallorca, de la qual cosa en podem endevinar que el protagonista és un alter ego de l’autor. Però, en realitat, és difícil que qualsevol lector no se senti identificat amb alguna de les vivències i, sobretot, amb els sentiments i pensaments d'en Martí.


El tema d’'El dia de la balena' és el petit abisme que separa la infantesa de l’edat adulta, tota la novel·la gira al voltant d’aquest succés tant inesperat com inevitable. L’autor ens mostra aquesta època exacta del protagonista, posant èmfasi en la dificultat que té en Martí per entendre el món adult, i per gestionar la seva duresa. El divorci dels pares el fa sentir abandonat i «en terra de ningú», no vol ser només del pare o només de la mare; exactament de la mateixa manera que sembla no voler ser del tot un nin, ni del tot un home. No obstant això, dins el pou de desgràcies que sembla l’edat adulta, en Martí troba una mica de plaer en la llibertat que va guanyant i, sobretot, en l’adrenalina de tastar allò prohibit.


Aquest retorn de Melcior Comes a la novel·la breu ens deixa un relat precís, amb un únic fil argumental independent de qualsevol altra obra seva. Però, així i tot, la narració té temps de relacionar-se en nombroses vegades amb l’univers literari de Comes: la novel·la transcorr a S’Enroc, poble imaginari d’'Hotel Indira', situat a qualque lloc imprecís de la badia d’Alcúdia; en Martí i en Bibi passen per davant casa del 'sen Súbac', de 'Tots els mecanismes'. Fins i tot, filant prim, podem apreciar com l’últim capítol presenta un ritme frenètic i desordenat que, a la vegada que evidencia la pèrdua de control del protagonista, sembla una referència a l’estil quasi caòtic de 'Tots els mecanismes'.


En resum, 'El dia de la balena' és una novel·la entretinguda que tracta un tema universal i profund des d’un llenguatge agradable i poc enrevessat. Tot això conduït per una història inèdita, però que a tothom, per una cosa o per l’altra, semblarà familiar.

SOMTEMPS

bottom of page