Enguany, l'Obra Cultural Balear ens torna a convocar, el diumenge 5 de maig, a participar en un Diada per la Llengua. Una Diada que es preveu que sigui de les més importants de la història d'aquestes mobilitzacions.
També Joves de Mallorca per la Llengua han recuperat les grans mobilitzacions amb el Correllengua 2022, l'Acampallengua 2023 i el Correllengua Interilles que es farà del primer al 5 de maig.
Aquestes mobilitzacions massives en favor de la llengua catalana, les Diades, cadenes humanes, les grans manifestacions i els Correllengua i Acampallengua han marcat un abans i un després en la història de Mallorca i de les Illes Balears.
De fet, el primer Correllengua, celebrat el mes d'abril de 1995 i que va desbordar totes les previsions de participació, va sorprendre tothom. Quinze dies després, es va celebrar la primera Diada per la Llengua i l'Autogovern, una cadena humana que havia d'arribar de la Rambla al Consolat de la Mar i que acabà col·lapsant tot el centre de la ciutat amb més de 30.000 participants. Des d'aleshores ençà s'han anat succeint les mobilitzacions populars i massives en favor de la llengua. Amb xifres de participació més altes i més baixes segons el context polític en el qual es desenvolupaven, però sempre amb participacions importants.
Les mobilitzacions massives varen significar un canvi de paradigma. Les primeres edicions del Correllengua, l'Acampallengua i les Diades per la Llengua varen significar la destrossa total dels tòpics i caricatures que arrossegava el moviment en favor de la Llengua: que si «eren quatre intel·lectuals», que si «sempre som els mateixos», que si «cabíem en un patrol de la guàrdia civil», que si «me pensava que era l'únic defensor de la llengua del meu institut»... Les Diades per la Llengua han representat l'escenificació de tot un poble en moviment en defensa de la seva llengua. Han representat la constatació que a Mallorca i a les Illes Balears és molta, moltíssima, la gent que està disposada a mobilitzar-se, les vegades que faci falta, per defensar la nostra llengua catalana i exigir als governants que compleixin amb el seu deure de treballar per normalitzar-la plenament.
Les Diades per la Llengua i, sobretot, el Correllengua i l'Acampallengua han significat, també, la incorporació de diverses generacions de joves al moviment per la Llengua, la Cultura i el País. Milers i milers de joves hi han participat ens aquests anys.
Aquestes mobilitzacions, observades en conjunt i amb perspectiva, varen ser un model de mobilitzacions cíviques quant a modernitat dels plantejaments i quant a bellesa plàstica de les activitats realitzades.
Les mobilitzacions per la Llengua han estat també (i ho continuaran sent) mobilitzacions útils. Sense ànim de ser exhaustius i a banda dels resultats més importants que són els més intangibles, s'han aconseguit resultats pràctics directes importants com la promulgació del decret de Mínims a l'ensenyament (1997), la posada en marxa d'un paquet de mesures urgents per la Llengua (2001) i molts més d'indirectes.
Tot seguit vos oferim un resum, amb les principals dades, de les convocatòries massives fetes a Palma, organitzades per l'OCB, entre la primera Diada de 1995 i la darrera fins ara, celebrada el 2019.
Cal remarcar que totes les mobilitzacions han estat convocades sota la responsabilitat de l'OCB, que en tots els casos ha assumit, també, la coordinació, per bé que, en general comptava amb el suport de les principals entitats de la societat civil. També cal ressaltar el paper fonamentals de Joves de Mallorca per la Llengua, no només perquè les seves activitats han servit sempre de convocatòria, sinó perquè els seus voluntaris han estat essencials en l'organització de les mobilitzacions.
Evidentment, els Correllengua, Acampallengua i les Trobades d'Escoles Mallorquines que varen tenir un paper important també en les Dides per la Llengua, mereixen uns quants capítol a part.
Les mobilitzacions any a any
1995: Diada per la Llengua, la Cultura, la Identitat i el País
Data: 6 de maig de 1995
Lloc: La Rambla, carrer de la Riera, carrer Unió, plaça de les Tortugues, Born, plaça de la Reina, carrer Antoni Maura, Passeig Marítim i Consolat de Mar.
Lema: 'Passem a l'acció'.
Acció col·lectiva: immensa cadena humana entre la Font de La Rambla i el Consolat de Mar. Els participants es passen, de mà en mà, el manifest, escrit damunt pell, per l'artista Nils Burwitz.
Intervencions: Antoni Mir (president de l'OCB).
Participació: unes 30.000.
1996: Diada per la Llengua i l’Autogovern
Data: 18 de maig de 1996.
Lloc: plaça Major de Palma.
Lema: Som Comunitat Històrica.
Acció col·lectiva: Rebuda massiva de la flama de la llengua que havia recorregut tot Mallorca amb el Correllengua 96. Mosaic humà amb el lema 'Som Comunitat Històrica' que va omplir a vessar la plaça Major de Palma.
Intervencions: Antoni Mir (president de l'OCB), Gènia Tobin (cantant), Josep Oliver (representant empresarial), Bonet de ses Pipes (societat civil).
Actuacions: Cucorba, bandes de música de Montuïri, Petra, Esporles, Felanitx, Campanet i Santa Maria del Camí. Maria del Mar Bonet i Tomeu Penya.
Participació: 40.000 persones.
1997: Diada per la Llengua i l’Autogovern
Data: 16 de maig de 1997.
Lloc: passeig del Born de Palma.
Lema: 'Milers de mans per reclamar els nostres drets com a poble'. 'Tots junts per la llengua, pel reconeixement de la insularitat i la condició plena de Comunitat Històrica'.
Acció col·lectiva: Voleiada de mans de diversos colors.
Intervencions: Antoni Mir (president de l'OCB).
Actuacions: Escola de sa Ximbomba de sa Pobla, ballada amb Música Nostra i concert de rock amb Ocults.
Participació: 19.000 participants.
1998: Diada popular per la Llengua, la Cultura i l’Autogovern
Data: 9 de maig de 1998.
Lloc: plaça de Cort de Palma.
Lema: 'Tenim una llengua, la volem viva. Tenim uns drets, els volem ara'.
Acció col·lectiva: Mocadorada i manifest gegant.
Intervencions: Antoni Mir.
Actuacions: Caparrots, xeremiers, gegants, banda de música de Montuïri, Nova Muixeranga d'Algemesí, grallers, ballada popular...
Participació: 5.000 persones
1999: Diada per la Llengua
Data: 8 de maig de 1999.
Lloc: plaça Espanya (arribada Correllengua), Sant Miquel, plaça de Cort, Conqueridor, La Llotja i consolat de Mar.
Lema: 'Vine a dir Prou!' 'Per uns governants que defensin la llengua'.
Acció col·lectiva: Rebuda de la flama de la llengua de la tercera edició del Correllengua. Els darrers rellevistes foren l’activista per la Pau Joan Carrero i la pedagoga Cèlia Viñas, viuda de Josep Maria Llompart i cadena humana des de la plaça d’Espanya fins a Llotja de Palma.
Intervencions: Antoni Mir (president de l'OCB).
Lectura manifest: Miquel Vicenç (president de Foment de Turisme).
Actuacions: Ballada popular.
Participació: 25.000.
2000: Diada per la Llengua i l’Autogovern
Data: 20 de maig de 2000.
Lloc: ses Voltes (Palma).
Lema: 'Junts per la Llengua'.
Acció col·lectiva: Lletres gegants sobre el públic assistent amb el lema.
Intervencions: Antoni Mir (president OCB).
Lectura manifest: Maria de la Pau Janer (escriptora) i Miquel Vicenç (president de Foment de Turisme).
Actuacions: tallers de titelles, de ximbombes, d’embarcacions tradicionals i de ball de bot. Festa del Club Súper 3, de Televisió de Catalunya.
Participació: 10.000 persones.
2001: Diada popular per la Llengua i l’Autogovern
Data: 5 de maig de 2001.
Lloc: ses Voltes (Palma).
Lema: 'Sí a un pla de xoc per la llengua'.
Acció col·lectiva: Aixecada d'un globus gegant amb el lema i de bafarades individuals, també, amb el lema.
Intervencions: Antoni Mir (president de l'OCB), Joan Bibiloni (músic) llegí un fragment de la Lletra de Convit de Mossen Alcover.
Lectura manifest: Joan Francec López Casasnoves (professor i intel·lectual menorquí).
Actuacions: cercaviles, tamborers, castellers, ballada popular i concerts de rock.
Participació: 6.000 segons l’organització.
2002: Diada popular per la Llengua i l’Autogovern de 2002
Data: 18 de maig de 2002
Lloc: plaça Major de Palma
Lema: 'Ara encara hi som a temps'
Acció col·lectiva: Voleiada de banderes amb colors fosforecents
Intervencions: Cathy Sweeney, Madiop Diagne, Janeth Patricia Garcia, Vicerel Cunete, Lene Nielsen, Stephane Fournier, Rachid Fary i el dirigent sindical d’UGT Lorenzo Bravo
Lectura manifest: Isidor Martí (director de l’Àrea d’Humanitats de la Universitat Oberta de Catalunya).
Actuacions: Concert de s'Arrual Jazz Mort, ballada popular amb Quart creixent, actuació castellera. Gran concert 'Germanies' de Lluís Llach, amb els Blavets de Lluc i Conxa Buika. Festa Flaix FM.
Participació: 9.000 persones.
2003: Diada per la Llengua i l’Autogovern
Data: 10 de maig de 2003.
Lloc: plaça Major, Cort, Conqueridor i Consolat de Mar.
Lema: 'No n’hi ha prou, en volem més'.
Acció col·lectiva: Cadena humana i dòminos humans gegants davant l'Ajuntament, el Parlament i el Govern.
Intervencions: Antoni Mir (president de l'OCB).
Lectura manifest: Guillem López Casasnovas (professor de Economia Aplicada de la Universitat Pompeu Fabra).
Actuacions: Joan Bibiloni i Música Nostra.
Participació: 5.000.
2004: Diada per la Llengua i l’Autogovern
Data: 29 de maig de 2004.
Lloc: plaça Major de Palma.
Lema: Rectificau!
Acció col·lectiva: amollada de 10.000 globus reivindicatius
Intervencions: Sebastià Frau (president OCB).
Lectura manifest: Sebastià Alzamora (escriptor) i Roser Vives (nedadora olímpica).
Actuacions: Ballada amb l'Escola de Música i Danses de Mallorca i Al-Mayurqa, Llonovoy, Grollers de Sa Factoria, Coral Polifònica de Bunyola.
Participació: 7.000 persones.
2005: Diada per la Llengua i l’Autogovern
Data: 14 de maig de 2005.
Lloc: ses Voltes (Palma).
Lema: 'Fes sentir la nostra veu'.
Acció col·lectiva: aixecada de peces de trencaclosques amb els lemes: 'un ensenyament de qualitat i en català'; 'una cultura oberta, integradora i universal'; 'una convivència basada en la interculturalitat' i 'uns mitjans de comunicació democràtics, didàctics, plurals i en català'.
Intervencions: Ferran Gomila, en nom de l’OCB.
Lectura manifest: Marisa Goñi i Pep Verger (periodistes), Toni Roig (músic), Liberto Santana (dirigent veïnal de sa Calatrava) i Madiop Diagne (sindicalista d'origen senegalès).
Actuacions: cercavila amb colles de cap-grossos, tamborers de l'associació Albopàs, Gegants i Xeremiers de Son Sardina, Voltor i dimonis de Sa Granera, Cavallet i Dimonis de s'Estol Rafaler, Cucafera, Grallers i Dimonis del Rafal Vell... actuació Castellera conjunta de les dues colles mallorquines, els Castellers de Mallorca i la colla Al·lots de Llevant, animació infantil amb el grup Trencaclosques, concert del grup de polifonia tradicional catalana de Figueres, De Calaix, ballada amb Tramudança i Herbes Dolces i concert d'Antònia Font.
Participació:5.000.
2006: L'any 2006 no hi va haver Diada. Es va fer una campanya de diades locals, amb el lema 'Sus Mallorca!' que es va presentar el 28 de juny al Conservatori de Palma.
2007: Diada per la Llengua i l’Autogovern
Data: 5 de maig de 2007.
Lloc: plaça Major de Palma.
Lema: 'El futur és nostre'.
Acció col·lectiva: gran mosaic humà formant entre tots els assistents amb el lema. Rebuda del Correllengua. L’últim rellevista va ser l’activista cultural de sa Pobla Toni Torrens que entrà a la plaça Major amb la Flama de la Llengua.
Intervencions: Jaume Mateu.
Lectura manifest: Joan Francesc March (missioner del Sagrats Cors i activista de Salvem la Real), juntament amb quatre membres de Joves de Mallorca per la Llengua: Samara Martín, Natou Khatri, Esperança Mateu i Miquel Àngel Contreras.
Actuacions: Concert d'Antònia Font
Participació: 30.000 persones.
2008: Diada 'La nostra llengua al carrer'
Data: 17 de maig.
Lloc: diverses places del centre de Palma.
Lema: 'La nostra llengua al carrer'.
Acció col·lectiva: aixecada de pancartes individuals amb lemes i colors diferents.
Activitats complementàries: Aquell any es va inaugurar Can Alcover i e el marc de la Diada es va fer una jornada de portes obertes.
També hi va haver l'Espai de Cultura popular (plaça de Santa Eulàlia), amb l'actuació dels glosadors Mateu Xurí i Macià Ferrer i amb una ballada popular amb Música Nostra; l'Espai Acampallengua (a la plaça de Santa Eulàlia); la Trobada d'Escoles Mallorquines (a la plaça de Cort), actuació de Cucorba; l'Espai Intercultural (a la plaça Marquès del Palmer); una Fira d'entitats (carrer Colom); i una sèrie d'accions poètiques i d'actuacions musicals a diferents indrets del centre de Palma. Trobada de gegants i el bateig de la Colla de l'Obra Cultural Balear.
Intervencions: Jaume Mateu (president OCB), Mateu Mates, 'Xurí' (glosador), Sebastià Maimó (Joves de Mallorca per la Llengua).
Lectura manifest: Maria Avellà (Plataforma Calvià per la Llengua), Toni Crespí (president del Mercat de l'Olivar), Miquel Coll (director del col·legi públic Mestre Guillemet de Santa Eugènia), Ona Borràs (Joves de Mallorca per la Llengua)
Actuacions: concerts d’Obrint Pas i Anegats.
Participació: 7.000 persones
2009: Cadena Humana per la Llengua
Data: 9 de maig de 2009.
Lloc: punt de partida: plaça d’Espanya de Palma. Altres punts de trobada: plaça Major, plaça de Cort i Parlament.
Lema: 'Drets per la Llengua'.
Acció col·lectiva: Una doble cadena humana entre la plaça d’Espanya de Palma i el Parlament de les Illes Balears.
Intervencions: Jaume Mateu (president de l'OCB)
Actuacions: Ballada popular amb Sarau Alcudienc i Música Nostra i festa infantil amb Cucorba.
Participació: 20.000 persones.
2010: No hi hagué Diada. Es varen promoure les Diades a cada poble en el marc de la campanya 'Mallorca m’agrada', amb festes i els populars i massius libdubs.
2011: Diada per la Llengua i l’Autogovern
Data: 30 de abril de 2011
Lloc: plaça Major'
Lema: 'Mallorca m’agrada'.
Acció col·lectiva: Desfilada Mallorca m'agrada, xeremiers, pantalla amb tots els libdubs, batucada, castellers... Els Ocults varen interpretar 'Mallorca sempre!' mentre els participants aixecaven les pancartes individuals de la campanya 'Mallorca m’agrada'.
Intervencions: Jaume Mateu (president de l'OCB, Toni Gisbert (coordinador d'ACPV).
Lectura manifest: els nins Biel Vich i Joana Florit, i els adults Mahecor M'bengue i Dolors Forteza-Rei.
Actuacions: xeremiers, caparrots, batucades, dimonis bèsties. Igualment, hi va haver les actuacions musicals de Cucorba, Música Nostra, Tomeu Penya, Suasi i La Gossa Sorda.
Participació: 10.000 persones.
2012: manifestació 'Sí a la nostra llengua'
Es va fer la gran manifestació 'Sí a la nostra llengua' el 25 de març de 2012. 50.000 persones es manifestaren a Palma si inundaren tots els carrers del centre de Palma. La manifestació va acabar amb un discurs del president de l'OCB, Jaume Mateu, qui va pregar públicament a Jaume Bonet que aturàs la vaga de fam que feia 21 dies que mantenia a Can Alcover. Tomeu Amengual prengué el relleu de Bonet en la vaga de fam.
2013: Marea verda
El 29 de setembre de 2013, l'OCB coordinà la manifestació en favor de l'educació de qualitat i en català que col·lapsà Palma i la tenyí de verd. Més de 100.000 persones hi participaren segons recompte de l'Associació de Matemàtics. La manifestació estava convocada per l'Assemblea de Docents i tota la comunitat educativa.
2014: Diada per la Llengua
Data: 31 de maig de 2014.
Lloc: entre la plaça d’Espanya de Palma i plaça Major.
Lema: 'Tothom per la llengua'.
Acció col·lectiva: cercavila des de la plaça Espanya fins la plaça Major. Mar de llaços quadribarrats.
Intervencions: Jaume Mateu,
Lectura manifest: Es va recordar la vaga de fam que protagonitzava, Jaume Sastre, que complia 24 dies.
Actuacions: festa infantil i ballada popular.
Participació: 10.000 persones.
2015: Diada per la Llengua
Data: 25 d'abril de 2015
Lloc: entre la plaça d’Espanya de Palma i plaça Major
Lema: SÍ a la nostra llengua, SÍ a la cultura, SÍ al territori i SÍ als drets socials.
Acció col·lectiva: rebuda de la marxa per l'Educació a la plaça d’Espanya i des d’allà, cercavila fins a la Plaça Major. Els assistents varen formar un mosaic col·lectiu amb l'aixecada de cartolines de diferents colors (senyera, blau, lila, blanc, vermell, verd i taronja), representatius de les diferents lluites que volen transformar la societat mallorquina.
Intervencions: Jaume Mateu (president de l'OCB)
Lectura manifest: Miquel Àngel Llonovoy va fer un monòleg
Actuacions: Cucorba, colles de xeremiers, Tambors per la Pau i ballada amb Música Nostra.
Participació: 8.000 persones.
2016: Diada per la Llengua
Data: 14 de maig de 2016
Lloc: plaça Major de Palma
Lema: Festegem-la!
Acció col·lectiva: aixecada de cors quadribarrats
Intervencions: Jaume Mateu
Lectura manifest: es celebrava el 30 aniversari de la Llei de Normalitació Lingüística.
Actuacions: xeremiers de Mallorca, Cucorba, Broots, colles castelleres de Mallorca (els Castellers de Mallorca i els Al·lots de Llevant). Ballada amb Al-Mayurqa i concert de Quimi Portet.
2017: Diada per la Llengua
Data: 17 de juny de 2017
Lloc: Ses Voltes Palma
Lema: 'de cada dia una Diada!
Acció col·lectiva: concentració i pancartes individuals.
Intervencions: Jaume Mateu.
Lectura manifest: Daniela Juárez i Mahécor M'bengue
Actuacions: Maria Rosselló i els Botifanfarrons i Música Nostra.
2019: Diada per la Llengua, la Cultura i els Drets Civils
Data: 4 de maig de 2019
Lloc: plaça Major de Palma.
Lema: 'Som aquí per la Llengua, la Cultura i els Drets Civils'
Acció col·lectiva: Aixecada d'indicadors de posició individuals amb el lema i també d'un de gegant enmig de la plaça.
Intervencions: Josep de Luis (president de l'OCB). Es varen llegir unes paraules del president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, empresonat a Soto del Real. Es va reclamar el lliure retorn de l'exiliat Josep Miquel Arenas, Valtònyc.
Lectura manifest: Miquel Sbert (OCB Llucmajor), Joon (professor d'anglès), Maria Roig (Moviment Escolta i Guiatge de Mallorca), Xialin Liu (comunitat xinesa a Mallorca), Mahécor (Junta Directiva OCB), Pau Emili Muñoz (Joves de Mallorca per la Llengua), Cèlia Riba (escriptora), Dora (OCB Alcúdia), Amadeu Corbera (GOB), Sili Arguimbau (Jubilats per Mallorca), Miquel Amengual (OCB Pollença), Aina Quintana (Mallorca Lliure).
Actuacions: Cucorba i Al-Mayuqa i una cercavila amenitzada pels xeremiers de Mallorca i la batucada els Deixonats. Castellers de Mallorca.
Participació: 8.000 persones.
L'OCB es prepara per tornar a fer història el proper 5 de maig, de nou, a la plaça Major de Palma.
Комментарии