top of page
Writer's pictureJosep A. Calvo

La Cuca de Sa Mola, un exemple d’estimació envers la cultura i la llengua


No sé si qualcú de vosaltres coneix la rondalla de Sa Cuca de Sa Mola recollida al tom XXIV de l’Aplec de rondalles mallorquines d’en Jordi des Racó. La rondalla comença:


«Sa Mola és un puig planer de Sóller, que el trobau a man dreta anant an es port.

Fa un covitxol a un costat, i d’allà dins conten que altre temps sortia una cuca, tan feresta, que s’empassolava tothom que poria aplegar.»

(contada per Catalina Castanyer i Oliver i Josep Rullan, que la sabien de la padrina).


Dues professores que es conegueren el curs passat (2021-22) i que treballaren a l’IES Guillem Colom Casasnoves, el poble on viuen i d’on surt la llegenda, decidiren fer-ne una adaptació literària per donar-la a conèixer als al·lots de la zona i, d’aquesta manera, contribuir a no perdre històries com la de Sa Cuca de Sa Mola, de la qual ens parlava mossèn Alcover a les rondalles.


Lurdes Ferrà i Margalida Fontanet, professores d’Història i Llengua i literatura catalanes, respectivament, han aconseguit materialitzar, en forma de conte, aquesta història i fer una passa cap endavant per preservar la nostra cultura i patrimoni.


Segons m’explicà na Margalida Fontanet, un dia de setembre de 2022, coincidiren a un contacontes a la biblioteca municipal amb les seves filles. Na Lurdes va comentar que no podia ser que no hi hagués un conte il·lustrat en color com sí que n’hi ha d’altres bèsties com El drac de na Coca, per exemple. A partir d’aquí s’engrescaren amb la idea de publicar-ne un i es posaren a pensar com ho podien fer. Cal recordar que na Margalida Fontanet ja havia publicat el conte infantil Les receptes de na Martina l’any anterior, per tant, ja tenia experiència per continuar amb aquesta línia.


En primer lloc, pensaren que havien de cercar il·lustrador i contactaren amb la seva excompanya Neus Marroig, professora de Plàstica de l’institut de Sóller (elles actualment no fan feina en aquest centre). Ella s’ho pensà i finalment els digué que no tenia temps, però que si volien el podia il·lustrar amb els dibuixos dels seus alumnes de 4t d’ESO, segons el meu parer, una idea fantàstica la d’implicar els alumnes en un projecte literari.


Aleshores, na Lurdes i na Marga actualitzaren, embelliren, adaptaren la llegenda, l’adreçaren a un públic infantil i decidiren el nombre de pàgines del futur llibre. Compartiren el text amb la professora de Plàstica, Neus Marroig, i triaren unes frases claus que seria el que veuria l’alumnat per saber què dibuixar. A partir d’aquí es formaren grups de quatre d’alumnes i posaren fil a l’agulla.

Un cop acabades les il·lustracions es reuniren les tres per decidir el grup guanyador, que tendria el privilegi d’il·lustrar el conte. Els afortunats foren na Laia Bronsard, na Laia Mascarell, na Maria Jaume i en Lucas Lorca. La resta de dibuixos, a causa de la seva qualitat, s’han exposat a la Biblioteca Pública Municipal de la Vall i hi romandran fins dia 4 de maig. Cal dir que l’alumnat s’il·lusionà molt amb el projecte.


Ara bé, no tot és cercar il·lustracions i tenir bones idees al cap per materialitzar-les. Em referesc, ja ho podeu endevinar, a la part econòmica. Segons m’explicaren, la resposta de l’Ajuntament de Sóller i d’empreses importants del poble ha estat molt bona.


El conte fou presentat el passat dia 21 d’abril, amb un petit teatre d’ombres xineses, a la Biblioteca Municipal de Sóller, la qual s’omplí de gom a gom. El pròxim 26 de maig repetiran el contacontes a l’Associació Sollerica de Cultura Popular Can Dulce.


«Per això ja ningú gosava acostar-s’hi, i arribà un moment que de fam que tenia s’empassava fins i tot les pedres. Rac, rac, rac!»


Referència: La Cuca de Sa Mola: Adaptació literària de Lurdes Ferrà i Margalida Fontanet de la rondalla mallorquina del mateix títol, amb il·lustracions de Laia Bronsard, Lucas Lorca, Maria Jaume i Laia Mascarell. El conte s’ha imprès directament a impremta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sóller i diverses empreses: Ferrocarril de Sóller, U Energia, La Luna, El Guía Hotel Restaurant i Immobiliària Tolo Oliver i es ven a 8 €.



Josep A. Calvo, professor i escriptor

コメント


bottom of page