Antoni Tàpies (1923-2012) és un dels grans pintors catalans de tots els temps i una de les figures claus de l'art d'avantguarda del segle XX. Amb un estil personal i experimentador de formats i materials, l'artista va saber transcendir el marc merament estètic per endinsar-se en el terreny ètic i polític amb un compromís ferm amb el catalanisme progressista. En la seva trajectòria artística i personal és fonamental l'amistat que el lliga al poeta Joan Brossa, amb qui va descobrir els corrents avantguardistes de l'expressionisme i el surrealisme. Sempre obert a la novetat i al compromís de l'art, Tàpies creà peces tan emblemàtiques com L'esperit català o Pintura amb creu vermella que trencaren motlles i indagaren en el compromís entre art i societat. Enguany se celebra el centenari del naixement de l'artista, amb nombrosos actes de reconeixement i reivindicació del seu llegat.
En aquest sentit, al Museu Antoni Tàpies de Barcelona es pot visitar, fins al pròxim 25 de gener de 2025, l'exposició retrospectiva La pràctica de l'art que desplega una síntesi de les investigacions plàstiques dutes a terme per l'artista al llarg de vuit dècades d'intensa producció. Des de les primeres obres dels anys quaranta fins a les que va acabar pocs mesos abans de la seva mort, Tàpies va experimentar ininterrompudament amb tota mena de suports, tècniques i materials, alliberant-se dels prejudicis heretats per la tradició acadèmica.
Segons destaquen des del museu, els seus dibuixos, collages, pintures, objectes i escultures, fets de paper, cartó, fusta, pols de marbre, bronze o vernís, entre molts altres elements, plantegen noves formes estètiques per pensar el món contemporani des d'una perspectiva basada en la matèria i en l'existència. "Gràcies a nombrosos préstecs d'institucions públiques i col·leccions privades tant nacionals com internacionals, aquesta retrospectiva constitueix una de les revisions més extenses de la seva obra que s'han dut a terme fins avui", expliquen.
Després de passar pel Palais des Beaux-Arts de Brussel·les i el Museo Reina Sofía de Madrid, la presentació final de La pràctica de l'art pren com a punt de partida la memòria continguda en l'espai de la Fundació Antoni Tàpies -ara Museu Tàpies-. Reflexionant sobre alguns dels projectes que han marcat la història de la institució, la mostra proposa un recorregut no lineal per la trajectòria de l'artista, articulat entorn d'un seguit d'ambients que estableixen relacions més enllà de la cronologia.
Així, quan Tàpies afirma, per exemple, "vaig començar pintant ulls i acabaré pintant ulls!", sembla que al·ludeixi al temps cíclic o espiral que crea el conjunt de la seva obra, en què motius, materials i formats es repeteixen al llarg dels anys, sempre amb diferències rellevants. "Més que cada obra per separat, són els vincles múltiples de les obres entre elles, latents a l'estudi en el moment de la creació i recuperats ara que s'exposen plegades, el que ofereix claus per comprendre la complexitat i l'actualitat de la pràctica de l'art de Tàpies", asseguren des del Museu.
El projecte es completa amb un catàleg amb textos de Borja-Villel, Cathleen Chaffee, Carlos Guerra i Pedro de Pla, així com fragments d'entrevistes del comissari amb Tàpies el 1995 i de Barbara Catoir el 1988, a més d'una revisió de la trajectòria de l'artista a través de documents clau. Una mostra magnífica per a recordar un dels grans artistes contemporanis dels Països Catalans.
Comments