top of page
Writer's pictureTomeu Martí i Florit

Tres llibres de Maria-Mercè Marçal

Encetam, aquest primer d'octubre de 2023, la confecció de la Biblioteca de la República, un projecte personal de repàs a les lectures que ens han acompanyat durant la nostra vida i que mereixen un lloc destacat en la biblioteca de la nostra memòria.



Els primers tres volums que hi arxivam són tres llibres de la l'admirada Maria-Mercè Marçal (Ivars d'Urgell, 13 de novembre de 1952 – Barcelona, 5 de juliol de 1998). La tres voltes rebel, nascuda dona, de classe baixa i nació oprimida.


Avui feim entrar a la nostra Biblioteca de la República 'Llengua abolida. Poesia completa 1973-1998'; Contra la inèrcia. Textos polítics (1979-1980) i 'El senyal de la pèrdua. Escrits inèdits dels últims anys'.



El primer és el recull de la poesia completa de Maria-Mercè Marçal. Conté prologada, revisada i ampliada, tota la poesia que havia donat a conèixer prèviament als llibres Cau de llunes (1977), Bruixa de dol (1979), Sal oberta (1982), Terra de Mai (1982) i La germana, l'estrangera (1985), amb l'afegitó d'una secció de poemes esparsos de 1980-1982 i d'un darrer llibre inèdit, Desglaç.

Poesia al voltant de la dona, de l'amor, de la terra i de la llengua... Poesia rotunda, lliure i actual.


El segon és un tresor recuperat per Comanegra: les cròniques polítiques que Maria-Mercè Marçal va escriure entre els anys 1979 i 1980. Peça essencial per comprendre la trajectòria intel·lectual de l’autora i la pulsió de l’independentisme i el feminisme en aquesta decisiva cruïlla històrica. «Contra tot mite fundacional», ens diu David Fernàndez, «aquells anys no van ser un camí de roses sinó un estrany rosari de l’aurora». Els textos de Marçal es poden llegir en molts aspectes com un mirall del temps que ens toca viure: l’estratègia per confrontar els Països Catalans, les desigualtats que pateixen les dones, la divisió de les forces independentistes, la «candidatura unitària de l’emigració» encapçalada per Jiménez Losantos... Tot és massa a prop per oblidar-ho tan ràpid. La inèrcia és això: oblit. I la de Marçal va ser una «lluita constant contra la inèrcia».


El tercer, té una part de dietari i una part epistolar. El 1996, quan li havien detectat el càncer de què havia de morir al cap de dos anys, Marçal va començar un dietari que va anar escrivint, amb intermitències, fins poc abans del final. Es tracta d'un dietari centrat en l'experiència de la malaltia, escrit des d'una extrema lucidesa.

Paral·lelament, l'autora va mantenir una correspondència intensa amb Jean-Paul Goujon, biògraf de Renée Vivien (figura sobre la qual Marçal havia fet una novel·la) en la qual va abocar molt bona part de les inquietuds que la definien com a persona i com a escriptora.

Encetam la nostra biblioteca, idò, amb aquests tres fantàstics llibres de Maria-Mercè Marçal, Poeta, narradora, filòloga i traductora, a més d'activista política, cultural i feminista catalana. La seva poesia és de les millors de la segona meitat del segle XX i si no gaudeix del reconeixement merescut és, sobretot, pels prejudicis que despertava ser el que era. Com ella mateixa va deixar escrit en la seva 'Divisa'.

«A l’atzar agraeixo tres dons: haver nascut dona, de classe baixa i nació oprimida.

I el tèrbol atzur de ser tres voltes rebel.»

La malaltissa superstició que mantenen molts dels cappares de la Cultura que conclou que una persona compromesa en les lluites socials i polítiques del seu temps, no pot ser, a l'hora, una gran literata, distorsiona el cànon de les lletres catalanes.


La mort prematura de Maria Mercè Marçal, als 45 anys, a causa d'un càncer, també ha ajudat al menysteniment de la seva obra que és ben necessari que recuperem i posem a l'alçada que mereix.


FITXES


Títol: Llengua abolida

Subtítol: Poesia completa 1973-1998

Autora: Maria-Mercè Marçal Serra

Editorial: Edicions 62

Col·lecció: labutxaca

Any de publicació: març de 2017 (primera edició)

Nombre de pàgines: 600

Gènere: poesia

prestatgeria: col·leccions d'autors



Títol: Contra la inèrcia

Subtítol: Textos polítics (1979-1980)

Autora: Maria-Mercè Marçal Serra

Editorial: Comanegra

Any de publicació: novembre de 2019 (primera edició)

Nombre de pàgines: 220

Gènere: articles

prestatgeria: col·leccions d'autors




Títol: El senyal de la pèrdua

Subtítol: Escrits inèdits dels últims anys

Autora: Maria-Mercè Marçal Serra

Editorial: Editorial Empúries

Col·lecció: Narrativa

Any de publicació: novembre de 2014 (primera edició)

Nombre de pàgines: 204

Gènere: dietari i epistolar

prestatgeria: col·leccions d'autors





Comments


bottom of page