top of page
  • Mariona Janer

Pay Attention CoLab, el hip-hop com a eina per a la transformació social i estil de vida


Coneixes el moviment hip-hop? Sabies que no només és un estil de ball o un estil musical sinó que té tot un moviment darrere? Et convidem a endinsar-te en aquesta lectura i conèixer un poc més de què es tracta.


Des del Fòrum de Comunicació Educació i Ciutadania fa un mes que estem en el laboratori, un procés participatiu amb un grup motor de 15 persones treballant com des del moviment hip-hop, connectant-ho inevitablement amb la pedagogia dels drets humans i una mirada local-global, podem sembrar llavors de canvi. I encara ens queda un altre mes de treball intensiu!


Pay Attention CoLab és una iniciativa que pretén generar un espai d'intercanvi, participació i desenvolupament creatiu que permeti treballar i vincular la cooperació transformadora per i des de les pràctiques quotidianes avaluant l'impacte global d'aquestes. El resultat final serà la creació conjunta d'un videoclip i un tema propi del grup. Tots dos es presentaran en dos esdeveniments: una trobada de freestyle i micro obert dia 17 de març i en la presentació dels resultats del projecte dia 24 de març a Casa Planas de Palma.

I perquè el hip-hop? Us ho expliquem! El hip-hop és un moviment cultural compost per quatre eines artístiques que són Punxa Discs, Rap, Breakdance i Graffiti, les quals s'han usat per a reflectir i expressar les diferents realitats i problemàtiques socials viscudes, en general, en sectors vulnerats políticament, econòmica, social i cultural. Progressivament i a mesura que el moviment va anar tenint impacte entre les comunitats, la gamma de temàtiques es va ampliar per a no quedar-se només a exposar problemàtiques, sinó que també van començar a sorgir temes més reflexius i profunds abastant altres zones de l'ésser i la societat, donant espai a la reflexió i a propostes de canvi transformadores.


Aquesta evolució es pot percebre pel fet que dins dels 50 anys que porta el hip-hop, s'ha observat la influència en el desenvolupament social d'adolescents i joves que s'involucren en aquest moviment, perquè els ajuda a forjar la seva identitat, autoestima i sentit d'apoderament, a qüestionar-se sobre el propòsit de la seva vida, a desenvolupar pensament crític, a tenir discerniment a l'hora de prendre decisions en la seva quotidianitat, a generar compromís en la seva passió i, per tant, a tenir responsabilitat amb el seu creixement personal i les seves creacions i la societat. A més, a nivell grupal estimula la participació ciutadana, la cohesió i col·laboració dins de les comunitats o col·lectius. El moviment hip-hop ha anat molt de la mà dels moviments de barri i d’artivisme; i s'ha convertit, en molts barris d'Abya Yala, en un canal principal de denúncia i llavor de canvis socials.


No obstant això, en escenaris com les batalles de freestyle, els concerts d'artistes locals i converses amb la població tant global com en específic de Mallorca, s'ha evidenciat que queda molt per fer en el contingut temàtic; ja que en molts casos s'ha limitat a reflectir situacions i expressions que insinuen competència, jocs de poder, domini i explotació com la xenofòbia, el racisme o el sexisme, la qual cosa no només deixa d'aportar a millorar la societat, sinó que influeixen en la perpetuació de la desigualtat, discriminació, separació, estigmatització i violència. Les històries de moltes de les persones connectades amb el moviment són històries de migració, superació, violències estructurals, canvi social, activisme… En canvi, en els temes no queda reflectida aquesta realitat ni la transformació que es vol propiciar sinó que s'acosten a les modes del moviment mainstream.


Per aquesta raó es revela la necessitat de brindar espais per a prendre consciència del poder i eines que tenen per a influir positivament en la societat. Ja fa un mes que estam treballant amb el grup. Hem creat un espai cuidat, amb les cures al centre. Estam en procés de crear un beat i una lírica des de la consciència i l’observació crítica ja realitzada.

«Un gran buit mundial m’habita

La realitat em dol l’ànima

Injustícia global

Societat patriarcal, material

Posen al centre el capital

Ficar les mans a la terra i sentir el dol

Portem el canvi, l’amor»


Iniciativa co-impulsada pel Fòrum Comunicació Educació i Ciutadania, projecte d’Enginyeria Sense Fronteres. Amb la col·laboració d'ac.Eka.z i The Audivision, entre altres, i el suport de Casa Planas i la Direcció General de Cooperació.

Una iniciativa per tornar a l’essència del hip-hop.

Commentaires


bottom of page