top of page
  • Writer's pictureJordi Vidal Reynés

Jaume Bover Pujol (1945-2023), la mort d'un bibliotecari i bibliòfil

Jaume Bover Pujol (1945-2023)


Emparentat amb el polígraf Joaquín María Bover (1810-1865), del qual havia estudiat a fons la seva producció, era amant de tota mena de llibre, opuscle o paper que caigués a les seves mans. Jaume Bover va néixer a Les Vosgues (Alsàcia) el 1945 i era de família andritxola, per la qual cosa ja de jove es va traslladar a Mallorca, en concret a casa seva a Can Joan Gran (s’Arracó), llar dels seus avis materns.


Bover va estudiar magisteri, Pedagogia i Biblioteconomia i Documentació. Fou mestre d'escola, després passà a la Biblioteca March de Palma i treballà per a l'Institut Català de Bibliografia (Barcelona). El 1986 va accedir al Cos d'Arxivers i Bibliotecaris i va ser destinat a Tànger, on hi ha la biblioteca espanyola a l'estranger més antiga i més ben dotada, la primera biblioteca d'Àfrica en fons hispànics. Se va jubilar el 2009. Va ser soci de la Societat Arqueològica Lul·liana. La biblioteca municipal d’Andratx duu el seu nom.

Investigador rigorós i incansable, Bover era autor de nombrosos treballs relacionats amb el món del llibre: Balearica, Bibliografia de bibliogafies de Balears (Miquel Font, 1989), on recollia tota mena de notícies relacionades amb exemplars rars i fins i tot inexistents; Els Capó, impressors de Mallorca (Institut d’Estudis Baleàrics, 2001), un catàleg d’obres impreses a Mallorca durant els segles XVII i XVIII, com el Decret de Nova Planta de 1716; també publicà infinitat d'articles sobre col·leccionisme d'exlibris i punts de lectura, impremtes de Mallorca, biblioteques, goigs, lul·lisme, editors, etc. Era també un gran aficionat a la música, la gastronomia i la confiteria. Va col·laborar amb el medievalista Ramon Rosselló Vaquer en llibres sobre història d'Andratx, la Dragonera, la Trapa, la sexualitat a Mallorca o la falconeria. Amb Joan Parets va editar dos volums més de la sèrie Balearica dedicats aquesta vegada a la música impresa a les Balears i un Diccionari de compositors, amb la col·laboració de Pere Estelrich i Biel Massot i Muntaner.

El desembre de 2010 va rebre a Palma un homenatge de l’Associació de Bibliotecaris, Arxivers i Documentalistes de les Balears (ABADIB) i un altre per part de l’Ajuntament d’Andratx el maig de 2013.

El 2020 l’editorial Documenta Balear va publicar un volum dedicat a Jaume Bover, a cura de Lluís Agustí i Miquel Codina, amb la col·laboració d’una trentena d’amics i un annex amb la seva bibliografía, a càrrec de Mateu Ramon i Lidón.


Jaume Bover era un home generós, una de les seves virtuts va ser estar disposat a resoldre qualsevol dubte bibliogràfic que se li plantegàs. Podríem afirmar que el seu cervell era com un gran fitxer ambulant. La Biblioteca Bartomeu March recull més de cent vint referències de la seva obra publicada.Comments


bottom of page