'El silenci que heu de témer'
Francesc Ribera ‘Titot’
Edicions Serraclara
Can Santacília era una de les famílies més importants de Canamunt a principis de segle XVII, la generació emergent comptava amb vuit germans orfes de pare, entre els quals destacaren n’Arnau i en Pere de Santacília. Els arxius històrics fan referència a una germana monja, na Joana, però no n’expliquen res més.
Francesc Ribera pren na Joana de Santacília com a protagonista, aprofitant aquesta incògnita per a desenvolupar la novel·la. De fet, podem dir que d’aquesta llacuna històrica se’n nodreix l’obra, que juga amb la idea que na Joana de Santacília fou un personatge profundament influent que mai no va voler aparèixer als annals.
'El silenci que heu de témer' transcorr a Mallorca en ple conflicte entre Canamunt i Canavall, que origina un episodi històric recordat fins a l’actualitat per la nostra tradició oral: la mort d’en Berga.
Aquest és, precisament, el nexe que uneix el context en què es desenvolupa la novel·la amb l’autor berguedà, 'Titot'.
Amb un estil senzill i lúcid, Francesc Ribera aprofita la versatilitat de la protagonista per submergir el lector en successos determinants molt diversos; des d’episodis misteriosos dins el convent, que recorden 'El nom de la rosa', fins execucions d’importants bandejats. Així, se’ns narra una història de lluites; lluites entre famílies, entre familiars, entre pàtries i entre estaments. I dins aquest entorn, en principi com a servil espectadora, però sovint com protagonista silenciosa, apareix na Joana de Santacília, que sembla veure-ho tot (i a vegades retocar-ho) per un foradí.
En definitiva, 'El silenci que heu de témer' és una obra ben recomanable, perquè combina un argument de gran interès històric amb una sorprenent qualitat narrativa. És a dir, una novel·la històrica de manual.
Comments